Ensimmäisten mökin uudistusprojektien joukossa oli vanhan ulkohuussin muoviämpärin korvaaminen kompostoivalla käymälällä. Siihen tarkoitukseen Biolanin kompostoiva käymälä vaikutti siltä, että se mahtuisi vanhaan rakennukseen ja olisi käytössä helppohoitoinen.

Asennuksen helppous... njaa... "Lattiaan sahataan käymälälle sopiva reikä esim. kuviosahalla. Apuna voi käyttää kompostisäiliötä. Kompostikäymälä asetetaan haluttuun kohtaan ja reikä piirretään säiliön ulkoreunan mukaisesti lattiaan. Valmistustekniikasta johtuen säiliön koko ja muoto kuitenkin vaihtelevat hieman. Tämän vuoksi reikää voi joutua hieman suurentamaan, tai lattian ja säiliön välinen sauma ei tule aivan tiiviiksi."

Niinhän se suurinpiirtein meni ja kyllä, reikää sai suurentaa ja suurentaa. Näin jälkikäteen kuviosaha olisi kyllä ollut hyvä ja tarpeellinen väline. Luolamies hoiti reijän suurennuksen poran ja käsisahan avulla... ja siihen taisi mennä pari viikonloppua. Täytyy sanoa, että pitkä oli miehellä pinna. Koska pönttö jäi hieman korkealle, sen eteen tehtiin koroke vanhasta pulpetin kannesta. Nyt sinne yltää lyhytjalkaisempikin - ehkä. Suotonestekanisterille kaivettiin kuoppa erittäin kiviseen maaperään. Siinä taisi katketa se ensimmäinen lapio.

Kompostoitumisesta en osaa sanoa vielä mitään. Sen näkee sitten keväällä, kun mökkikausi jälleen alkaa. Koska käymälää käytettiin myös vähäisen biojätteen kompostoimiseen, kesällä huussiin ilmestyi pikkukärpäsiä. Niitä taltutettiin lisäämällä kuiviketta hieman isommalla kauhalla. Mitään myrkkyjä ei ainakaan vielä tarvittu.