1) Japsitytön unelmissa siintää puutarha, jossa matalissa pensaissa kasvaa nakkeja, lihapullia ja juustoa! Lisäksi hän tarvitsisi helpon agilityradan, jota pitkin hän tepsuttelisi opastetusti ja ajoittain herkutellen. Puutarhassa on hyvä olla myös varjoisia pehmeitä lepopaikkoja, joissa hän voi oleilla helteisinä kesäpäivinä.

2) Luolamies luulee haluavansa pihaan asfaltoidun mikroautoradan ja sääaseman, jossa on mitä moninaisempia mittauslaitteita. Lisäksi hän haaveilee pajarakennuksesta, jossa voi nikkaroida puusta ja muusta materiaalista.

3) Minun (toteutettavassa) suunnitelmassa piha jakautuu "pikkumetsään", kompostialueeseen, talousalueeseen, ketoon ja rakennusten väliseen piha-alueeseen. Näistä pikkumetsälle ei tehdä mitään vaan se saa olla nykyisellään ja toimia myös tilapäisenä pienenä parkkipaikkana ja halonhakkuunalueena. Kompostialue tulee ulkorakennusten taakse ja siellä maadutetaan ainakin pihasta irtoavat lehdet, risut ja oksat. Kompostialueen näkösuoja tehdään siirtämällä nykyisiä pensaita rajaamaan aluetta tiestä. Talousalueella ovat nykyiset omenapuut ja marjapensaat ja sinne siirretään nykyinen vadelmapensas tai se korvataa uudella vadelmapensaalla (vanha tuottaa huonosti). Osa pihasta on ketoa tai kuivaa niittyä, joka vedetään viikatteella matalaksi pari kertaa kesässä siinä toivossa, että siinä alkaisi kasvaa erilaisia kukkia - ja kasvaahan niitä jonkin verran jo nytkin. Asuinrakennuksen päätyyn on tarkoitus istuttaa varjossa viihtyviä kasveja peittämään vesimittarikaivon, umpisäiliön ja sulkujen muodostamaa mustien muovitötteröiden aluetta. Talon päätyy on myös istutettava uudelleen nurmikkoa, kun entinen nurmikko peitettiin hiekalla (argh). Asuinrakennuksen edustalle tulee pensaita (esim. joku kuunliljalaji) ja ainoat yksivuotiset kesäkukat tulevat kaivonrenkaalle ruukkuihin. Viime kesänä puutarhakalusteita siirrettiin paikasta toiseen, mutta nyt niille yritetään löytää pysyvämpi paikka - ehkäpä pihakeinun vierestä.

Nykyisistä kasveista siirtolistalle joutuvat ainakin valkoinen sireeni, joka on lojunut paloina multapaakuissaan pitkin pihaa koko talven, ja toinen juhannusruusuista, joka ei selvästikään viihdy nykyisessä paikassaan. Pihasta vähennetään puita poistamalla ainakin yksi omenapuu, pari haapaa, yksi tammi ja muutama nuori koivu. Lumiangervopensas toimii aitana tien puolella ja sitä on tarkoitus istuttaa rajaamaan tonttia myös naapurin suuntaan. Tontille käännyttäessä on edessä ensin autotalli, jonka eteen mahtuvat autot. Tuloalue pihaan rajataan puuaidalla ja portilla. Puutöitä on muutenkin tiedossa: kattojen vahvistaminen, puuaita, ikkunaluukut...

Tämä suunnitelma pitäisi ehkä piirtää. Ja toteutusaikataulu... njaa... lähivuosina.