Mehut, hillot, marmeladit ja chutneyt tehty. Jep, marjasato on kerätty ja jatkojalostettu kokonaisuudessaan. Tai no... tänään huomasin, että yhden ryteikön keskellä kasvaa vihreitä karviaismarjoja oksillaan kannattava pensas, mutta päätin unohtaa sen.

Liitän tähän muutaman ohjeen, jotta en niitä itse kadottaisi.

Lähde: Kotiliesi kesä 2011 (saatu työkaverilta)

Karviaismarja-limoncellomarmeladi

1 kg vihreitä karviaisia (käytin punaisia)

1/2 dl vettä

1 pkt hillo-marmeladisokeria

3/4 limoncello likööriä (käytin limoncino-nimistä likööriä, kun olin saanut sen Italiasta tulijaisena - sama likööri?)

1 sitruunan raastettu kuori

Kattilaan karviaiset, sitruunankuori, vesi ja sokeri. Sekoita seosta koko ajan kunnes alkaa kuplia ja lisää sen jälkeen sitruunalikööri ja anna kiehua voimakkaasti n. 3 min. Nosta kattila syrjään ja anna seisoa tovi. Vaahto pois ja purkitus.

Tuomio: voimakkaan sitruunainen, hyvää ja erittäin hyvää, jos on kirpeiden makujen ystävä kuten minä. Nami nami. Ennen kattilaan heittämistä survaisin karviaismarjoja nopeasti monitoimilaitteessa, jotta koostumus olisi suht' tasainen.

Lähde: Kotilieden nettireseptit

Karviais-banaanihillo

800 g karviaismarjoja

2 (300 g) banaania

0,5 dl vettä

500 g (6dl) hillosokeria

Karviaiset ja vesi kattilaa, kuumenna kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Kaada hillosokeri vähitellen, varovasti sekottaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää viipaloitu banaani ja keitä hilloa 10 min. silloin tällöin varovasti sekoittaen. Jäähdytä n. puoli tunjtia pari kertaa sekoittaen. Hillo on valmista tölkitettäväksi kun rakenne alkaa kiinteytyä eivätkä marjat nouse enää pintaan. Vaahto pois ja purkkiin.

Tuomio: hmn erittäin banaaninen, hyvä ja sopinee esim. puuron lisukkeeksi. Olisin ehkä mössönnyt banaanit, kun nyt ne ovat siellä paloina. Luulin että kuumennettaessa banaanit "sulaisivat". Vaan menee se näinkin.

Lähde: Kotivinkki 13/2011

Karviaischutney

1 l punaisia karviaisia

1 punasipuli

2 cm pala tuoretta inkivääriä

1 valkosipulinkynsi

1 tl chilirouhetta (rouhetta? kaupasta löysin vain chilipippuria)

1/2 tl kanelia

1/2 tl neilikkaa

3 dl hillosokeria

2 dl fariinisokeria

1 dl valkoviinietikkaa

Perkaa karviaiset, kuori ja hienonna sipuli, kuori ja raasta inkivääri, kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Laita kaikki ainekset kattilaan (myös  mausteet) ja kuumenna seos. Hauduta seosta miedolla lämmöllä n. 20 min tai kunnes karviaiset ovat kokonaan pehmenneet (taisin kiehuttaa n. 30 min.). Voidaan myös pakastaa.

Tuomio: ah ja voih, tää on niin minun makuuni. Olen maistellut sitä vasta vain kuumana jämänä kattilanpohjalta, mutta olipa hyvää. Etikkainen, sokerinen, mausteinen... Kun arvasin, että siitä tulee "miunmaunmukainen" tein heti tupla-annoksen.

Tässä osa marmeladia ja osa chutneytä. Nämä kun päätyvät kellariin, tuleekin ongelmia siinä, että mikä on mitäkin. Pitäisi varmaan hankkia kylkeen tarrat.

Kiltit ihmiset saattavat päästä maistamaan näitä.