Viime viikonloppuna lähdettiin ostamaan ruohonleikkuria ja tultiin kaupasta ulos aurinkolämmittimen kanssa. Juhannusaaton urakkana oli saada lämmitin seinään.

20160624_111640.jpg

Tehtiin aukko seinään ja seinärakenne näytti hyvälle. Minä jo pelkäsin, että sieltä löytyy joku muovikerros, kun sisällä on lastulevyseinätkin, mutta ei onneksi.

20160624_134947.jpg

Tässä n. 12 kerrosta, jos ilmakin lasketaan kerrokseksi (seinän paksuus 24 cm:): punamullalla maalattu lauta, musta paperi (tervapaperi?), 3 cm:n ilmarako, punamullalla maalattu vanhempi pystyulkolaudoitus, musta paperi, 11 cm:n paksuinen purukerros, ohut huokoinen pahvi,  vaakalautakerros, pahvi, pinkopahvikerros (ehkä) ja siinä paperitapetti (ehkä), maalattu lastulevy. Kaikki kerrokset olivat rutikuivia. Ei tämä mikään lämmin rakenne ole, mutta eipä täällä talvipakkasilla ollakaan. Luin tuossa juttuja seinärakenteista ja em. kuvaus sopii hyvin n. 1940-luvun rakennnustapaan. Kaksi ulkolaudotuskerrosta selittää sen, kun 50-luvulla syntynyt naapuri sanoo tämän rakennuksen olleen aina tämmöinen, ja minusta tämä muutoin hirrestä rakennetun talon laajennusosa on tuntunut nuoremmalle.

20160624_163456.jpg

Ja siinä on aurinkolämmitin (Nor-varm) seinässä. Tota-tota-ööh, aurinkolämmitimen asennus seinään johti puutöihin, jotta saatiin lehvästöä pois auringon tieltä varjostamasta paneeleja.

20160625_160604.jpg

Lähtiköhän tämäkin homma vähän lapasesta? Aukkoa tuli sen verran, että kyllä nyt pitäisi alkaa laitteen ainakin jonkin aikaa päivittäin hyristä. Jos ei ala hyristä, pitää vaihtaa toiselle seinälle. Tarkoitus ei ole suoranaisesti lämmittää vaan yrittää pitää mökki kuivana kausiakselilla syksy-talvi-kevät. Syksylläkin on kivempi tulla perjantai-illa pimeydessä kuivaan mökkiin, jota voi sitten lisälämmittää puhaltimilla ja pattereilla.

Hankittiin me se uusi ruohonleikkurikin, Makita. Sitä on paljon kevyempi työnnellä kuin vanhaa konetta. MäcKaiver jo mietti, että milloin saa taas ajella. Harjoittelussa näytti jäävän muutamat nurmikkoirokeesit.

20160624_184332.jpgJuhannusaattoiltana syötiin hampparit. Tässä valmistuu ensin Japsitytön oma setti (jauhelihaa ja cheddaria). Sää oli kostean lämmin ja vaikka ei tuullut, niin illalla ei ollut hyttysiä häiriöksi asti. Muutama siinä lenteli pöydän ympärillä. Jännittävän asennuspäivän päätteeksi saunomisen ja syömisen jälkeen kysyin uupuneena, kuinka kauan pitää vielä valvoa. Kello oli 19.30 juhannusaattona. 😃

20160625_102330.jpg

Viikonloppuna vaihdoin vihdoin vanhoja verhotankoja uusiin. Äiti sanoi aikoinaan, että mummotangoissa verhot laskeutuvat parhaiten ja näinhän se on. Kävi taas vaan ihan klassinen moka eli enpä tarkistanut, oliko tankopusseissa pidikkeet kaikille tangoille. No eipä tietenkään. MäcKaiver meinaa tehdä omat pidikeviritelmät.

Ensi viikon jälkeen alkaa ennätyspitkä kesäloma ja se tulee todellakin tarpeeseen. Loma ei ole koskaan liian pitkä, eikä se ikinä ala liian aikaisin! Sitä odotellessa.