Ky-ky-ylmää. Saavuimme mökille vappuaaton iltana; pistettiin patterit päälle, hytistiin vilttien alla ja syötiin iltapalaa. Semmosta se. Vappupäivä meni lepäillessä ja enimmäkseen sisällä, koska sää oli surkeanpuoleinen. Ensimmäisellä lämmityskerralla saunan lämpötila saatiin nostettua noin 60 asteeseen, mutta saunoessa takaseinästä hohkasi kylmyys.

Seuraavana päivänä käytiin vähän taimiostoksilla läheisellä taimitarhalla ja siellä puita ja pensaita tutkaillessa alkoi sataa räntää. Kyselinkin siellä, että onkohan tämä oikea aika istuttaa ja silmäilin taivaalta tippuvia räntärättejä. Kuulemma tämä on ihan hyvä istutusaika, jos vaan routa on sulanut ja saa kaivettua kuopan. Missähän vaiheessa ne esi-isät ottivat suunnan pohjoiseen... Olisi kannattanut mennä sen toisen porukan kanssa vaikka Unkariin asti, siellä taatusti jo ruususet kukkii.

Siispä istuttamaan vaikka sormet kohmeessa...

  • 2 Suklaakirsikkaa eli eri kielellä Prunus cerasus 'Chokoladnaja': "Alkuperältään venäläinen, kestävä ja matalakasvuinen pensaskirsikka. Marjat suklaanruskeat, litteänpyöreät ja miedosti mantelilta maistuvat." Erittäin talvenkestävä(!). Sato kypsyy elokuussa (jonain vuonna)
  • 1 Vaarin siniluumu eli Prunus domestica: "Keski-Suomesta löydetty siniluumulajike. Hedelmä pienehkö ja pyöreä, antaa suuren sadon jo nuorena. Maku makea." MäcKaiverin valinta, sitä varmaan sykähdytti tuo keskisuomalaisuus. Juu, olen kuullut kuinka mummolassa oli makeita luumuja. Puu kasvaa neljään metriin ja sadon saa kerätä syyskuussa. Neljä metriä, ööh, puu sais pysyä aika laihana tai muuten se varjostaa omenapuita.
  • 3 keltajapaninagervoa Spiraea japonica ’Goldmound': "Keltalehtiset japaninangervot värittävät istutuksia koko kasvukauden, ja niiden sävy muuttuu pitkin kesää." Sinne ne meni, naapurin rajalle.
  • 3 pensashanhikkia Dasiphora fruticosa 'Goldfinger': "Isokukkaisin pensashanhikki, jonka kukat ovat voimakkaan keltaiset ja lehdistö kirkkaan vihreä. Jopa paahteisella paikalla viihtyvä pensas kukkii lähes koko kesän ja vielä myöhään syksyllä." Istutin ne rutikuivaan rinteeseen.

WP_000740-normal.jpg

Selkeesti Suklaakirsikka. Kuvasta puuttuu vielä tervanauha, joilla puu on suoristettu ja kiinnitetty tolppiin.

WP_000742-normal.jpg

Jokainenhan tästä luumupuun tunnistaa.

WP_000743-normal.jpg

Nimensä mukaisesti keltainen Keltajapaninangervonpoikanen.